Ana içeriğe atla

9 & 10 ve 11 Aylık Bebek Montessori Etkinlikleri

9 Aylık Bebek Oyunları

Duyusal etkinlikler:

Krem şanti ile duyusal etkinlik. Ben üzerine pembe gıda boyası da damlattım. oynadıkça renk değişimini gözlemlemesini de istedim. Yoksa önemli değil. Aslında amaç, çocuğun farklı dokularla tanıştırılarak beyninde yeni nöronların uyarılmasını ve yeni bağlar kurmasını sağlamak. Bunu sağlayacak her şeyi kullanabilirsiniz. Ben ilk kızımda yoğurtla yapardım sık sık. Bu aylarda bebeğinizin ağzına götürme ihtimali hesaba katılarak yenilebilir gıdalarla olması önemli.







Duyusal torbalar:

Bebeğiniz için farklı renklerde ve dokularda kumaşlardan, farklı şekillerde ve içlerine farklı materyaller doldurarak duyusal torbalar hazırlayın. Ben üçgen, kare ve daire şeklinde torbalar hazırladım. İçlerine makarna, fasulye ve buğday koydum. Kumaşları da eski çamaşırlardan kestim. Hepsi sizin elinizdeki materyallere göre uyarlanabilir. Birkaç açıdan uyaran sağladığı için - görsel, dokunsal, şekil ve renk bilgisi - bu etkinlik önemli. Piyasada hazır satılanları var bildiğim kadarıyla ama ben satılan oyuncakları şayet kendim yapabileceğim bir şeyse evde yapıyorum.




                                    


Duyusal Kutular:

Bir kap içerisine her defasında farklı nesneler doldurulup bebeğe incelemesi için verilir. Ben makarna koydum. Hem temizleme derdi yok hem ağzına atması problem değil. Evinizde ne varsa onunla yapabilirsiniz.





Doğada duyusal etkinlikler:

Bebeğiniz ile şartlar müsait ise bol bol doğada, kum ile, su ile, çimlerde vakit geçirecek şekilde zaman ayırın. 



Montessori Nesne Devamlılığı Kutusu


Normalde 7. aydan itibaren bu oyuncaktan söz edilmeye başlanır ama ben kızımla 9 aylıkken bunlarla oynadım. O yüzden burada paylaşıyorum. Aynı şey,  aşağıda paylaşacağım montessori kumaş sepeti, tek parçalı yapboz , keçe toplar ve kutudan kumaş çekme için de geçerli. 

Tek parçalı ilk yapboz 

Ilk bebek yapbozu daire biçiminde ve tek parçalı olur genelde.   


Montessori Kumaş Sepeti 

Farklı dokulardan oluşan havlu, keçe, vb ile bebeginize bir sepet hazırlayın. 



Keçe Toplar 

Hazır satın almak yerine evde rengarenk boy boy keçe toplar yapabilirsiniz.




Tüm etkinliklerin derlemesine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:



Paylaşımlarımızı faydalı bulursanız youtube kanalımıza ücretsiz abone olmayı, bildirimleri açmayı, begenmeyi, yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın :) 

Mutlu gelişimler... 


10 Aylık Bebek Etkinlikleri 

Hazırladığımız etkinliklerin çoğu evdeki malzemelerden veya yapımı çok basit olan oyunlardan oluşmakta. Yapmasını beklediğiniz davranışı önce sizin göstermenizde fayda var. Örneğin, kutuya ilk siz nesne atın, sonra onun yapmasını bekleyin. Bunu yaparken daha fazla sözcük öğrenmesi için onunla yaptığı şeyler ve nesneler üzerine konuşmaya devam edin. Örneğin, "al, at, kırmızı nesne" gibi.

Kutuya nesneler atma:



Yumurtayı yumurtalığa yerleştirme:


Bir yumurta haşlayın  ve yanına buzdolabındaki veya satın aldığımız yumurta kaplarını erin. Yerleştirmesini izleyin.


Ilk kitaplarımız : Hayvanlar


Kitabın kumaştan olması sayfa çevirmeyi öğrenmesi açısından bu aşamada daha kullanışlı olur. Sözgelimi hayvanlar kitabı ise oynadığınız, o sayfada hangi hayvan var ise onun üzerine konuşun, bilgi verin, 4 ayağı var, ai diye ses çıkarır, gibi. Bizim kitabımızda yer yer dokular vardı, oralara dokunmasını sağlayın ve bilgi verin,bak bu yün, bu kurdele, gibi.

Kapak Kapatma:


Burada yuvarlak ve küçük kapaklar seçmeye özen göstermek gerekir.


İlk müzik aleti: Ksilofon


Bebeklere ilk aylardan beri basit müzik aletleri sunmak gerekir. Ksilofon bunlardan biridir. Tam anlamıyla olmasa da vurmayı deneyip ses çıkardığını tecrübe eder. 


Yukarıda bahsettiğimiz etkinlikleri nasıl yaptığımızı izlemek ve daha fazlasını görmek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.



Etkinliklerimizi yararlı bulmanız halinde youtube kanalımıza ücretsiz abone olmayı, yeni videolardan haberdar olmak için zil tuşuna basmayı, beğenmeyi, fikirlerinizi yorumlara yazmayı ve ihtiyacı olanlarla paylaşmayı unutmayın :)


11 Aylık Bebek Etkinlikleri

 Bardakları iç içe geçirme çıkarma 

Karton bardakları rahatlıkla iç içe geçirir ve ayırır. 


Duyusal Işık Oyunları 

Evinizde var olan şekilleri güneşli bir saatte cama yapıştırın. Mümkünse renkleri de yansıtan şekiller varsa daha güzel olur. Bunların yere yansıması oldukça hoşuna gidecektir.


Delikten ceviz atma

Yuvarlak bir nesne seçin. Atacağı delik de neredeyse aynı büyüklükte olabilir.


Karalama boyama denemeleri

Büyük bir kağıt ve kalem verin. Vereceğiniz kalem veya boya zorlanmadan karalayabileceği bir tür olmalı. Ben keçeli kalem verdim.


Ilk müzik aletlerinden marakas ile oyunlar

Ben çok farklı türde ve ahşap marakaslar buldum. Hep doğal malzemeler ile yapılmış. Dileyenler aldığım yer ile bilgilendirmek için iletişime geçebilir.


 Tüm etkinliklerin derlemesine aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:

Etkinliklerimizi faydalı bulursanız youtube kanalımıza ücretsiz abone olmayı, zil tuşuna basmayı, beğenmeyi, yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın.

Mutlu gelişimler 🙂








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 Yaş Oyunları (13 - 14 - 15 Aylık) Bebek Etkinlikleri

                                                                                                                      English 13 Aylık Bebek Montessori Etkinlikleri ( 1 Yaş Oyunları) Bu ayın etkinliklerinin derlemesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgiler ise sayfanın devamında yer almaktadır. Köpükten bir parçaya çöp şiş batırıp o çöp şişe halkalar geçirme.         Bir kutuya delikler açarak içinden eşarp vb. nesneler çekme. ( Paylaşımlarımızı yararlı bulmanız halinde youtube kanalımıza ücretsiz abone olmayı, yeni etkinliklerden haberdar olmak için zil tuşuna basmayı, beğenmeyi, yorum yapmayı ve yararlanabileceğini düşündüğünüz yakınlarınız ile payla...

1 - 2 - 3 Yaş Montessori Etkinlikleri

1-2 Yaş Montessori Etkinlikleri                              Öncelikle şunu söyleyeyim, şimdiye kadar çalışmadıysanız ve imkanınız varsa bir sene daha sabredip çocuğunuzun  hayatının en önemli iki yılını annesiyle doya doya geçirmesine izin verin. Ve mümkünse emzirmeye devam edin. 1 yaşından itibaren artık çocuklarımız ile yapabileceğimiz etkinliklerin sayısı iyice artar. Bugüne kadar sohbet ederek göstererek tanıtmaya çalıştığımız dünyanin artık somut olarak icine girebilirler. Bircogu 1 yasindan itibaren yürüme cağına geldiği için ilk bağımsızlık gücünü kendinde hissediyordur. Ve bu güçle dünyayı kendi ayakları üstünde keşfetmeye başlarlar. Tam bu noktada bizim işimiz ona Montessori ' nin dediği gibi kendisinin yapabilmesi için yardım etmek. Bu dönemde en sık karşılaşılan ebeveyn tavrı dur, yapma, açma tarzıdır ve tam bir gelişim karşıtı tavırdır. Çekmece bantlamalar, kulplarini sokmeler,vb engelle...